Westland Stars

Shoot for the Stars

Stars MU16 winnen van directe concurrent Grasshoppers

Winnen van STOL-Grasshoppers, altijd lastig. Maakt niet uit welk team het is. Maar het is de Westland Stars gelukt. Na een rommelige wedstrijd werd het 52-48 voor de Stars.

De eerste twee minuten was het aftasten. 4-4. Daarna besloten de Westlanders even duidelijk te maken in wiens hal we waren. Er werd een run gemaakt van 10-0 om afstand te nemen van de gele aartsrivaal. Maar ook bij de Grasshoppers liepen spelers rond die makkelijk tot score kwamen. 14-10 na het eerste kwart. Deze teams zijn aan elkaar gewaagd.

In het tweede kwart begonnen onze kleine, felle guard/forwards Salomat en Emmely sterk. Ze kwamen op de vrije worplijn en ook tot scoren. Verder ontstond hetzelfde beeld als in het eerste kwart. Een 4-4 begin, daarna een 6-0 run van de Stars en tot slot een 0-4 run van de Grasshoppers om het kwart af te sluiten. 24-18 met rust. Deze wedstrijd was nog niet gespeeld.

Het derde kwart bracht veel vuurwerk. Vooral van de kant van de Grasshoppers. Het was te danken aan scores van Anysa en Sally dat de Stars bij konden blijven. Af en toe kwam het Katwijkse team vrij makkelijk door de normaal sterke verdediging van de Westlanders. Met name de guards van de Grasshoppers zorgden voor problemen, door langs hun directe verdediger te snijden, de helpside naar zich toe te trekken en vervolgens de vrije teamgenoot onder het bord te vinden. Er werden weinig runs gemaakt, maar Katwijk won het kwart met 16-22, waardoor we met 40-40 het vierde kwart ingingen.

Het mooie van de Westland Stars is dat iedereen in het team werkt voor elkaar. Ook als het wat minder loopt, weten we toch nog de basket te vinden. Een 10-2 run in de eerste zeven minuten van het vierde kwart besliste de wedstrijd. Daarna deed Katwijk nog wel wat terug, maar kwamen te kort in de laatste minuten. De Stars speelden de laatste twee minuten beheerst uit en eindigden met een mooie aanval waaruit Hibo kon scoren.

Dat we het van onze lengte moesten hebben vandaag, was wel duidelijk. Anysa werd topscoorder met 22 punten, vooral door de gemiste lay-ups en schoten van de rest van het team er in te mikken. Verder waren de punten mooi verdeeld: Sally en Naomi 8 punten, Hibo 6 punten, Emmely en Janet 4 punten. Salomat en Stephanie kwamen niet tot scoren, maar waren weer uitermate belangrijk in het gesloten houden van de verdediging. Doordat iedereen nu gevaarlijk is in de aanval, is het voor tegenstanders moeilijk de verdediging te focussen. Met behulp van onze meestal ijzersterke verdediging zorgt dit voor het winnen van dit soort lastige wedstrijden.

Nog drie potten te gaan, te beginnen met een lastige 'back-to-back' tegen BS Leiden. Vrijdagavond uit en zaterdagmiddag thuis. En daarna de return tegen dit team van de Grasshoppers. Als team moeten we er staan, met wilskracht, energie en vooral focus. Als coach heb ik er het volste vertrouwen in.

Complimenten na de wedstrijd. Iemand vertelde me dat hij de MU16 aanvallen heeft zien spelen waar teams als Heren 2 niet toe in staat zijn, qua passing, timing en snijden. Hetgeen bevestigt wat ik al wist: dit team heeft heel veel potentie. De coach van de Grasshoppers vertelde weer dat haar team heel veel moeite had met onze verdediging. Terwijl wij juist vonden dat we niet de hele wedstrijd ons normale sterke niveau te pakken hadden in de defense. Kortom, als bij de uitwedstrijd onze verdediging staat als een huis en we meer van die strakke aanvallen vol screens, hoog baltempo en goede dreiging kunnen neerzetten, zijn we dominant genoeg om lastige tegenstanders te bedwingen.