Westland Stars

Shoot for the Stars

Dames 1 verliest 'vechtpot' tegen Divine

Dames 1 heeft zaterdag verloren van het Rotterdamse Divine. In een ijskoude hal in Rotterdam werd het 42-31.

Voor de Westlandse speelsters was het een wedstrijd om snel te vergeten. "De omstandigheden waren om te beginnen bar slecht", vertelt coach Kees Brugman. "Het was in de hal nauwelijks warmer dan een graad of tien en de vloer was spekglad. Bovendien kwam de scheidsrechter te laat en was hij ook nog eens in zijn eentje. Dan begin je al met een ongemakkelijk gevoel."

Stars had desondanks vertrouwen in een goede afloop, want zelfs na het verlies van vandaag staat ze aan kop in de eerste regioklasse. Onder leiding van Brugman, die sinds afgelopen zomer aan het roer staat bij Dames 1, is de ploeg steeds beter gaan spelen. In de voorjaarscompetitie denkt Brugman een goede kans te maken op het kampioenschap, al was tot vandaag Divine de enige tegenstander waarvan hij tegenstand verwachtte. Die tegenstand diende zich aan, al was het niet op basis van techniek of tactiek.

Brugman: "We startten met een standaard zone-verdediging, zodat we ze konden aftasten. Maar we merkten al snel dat Divine erg fel was. Het is een temperamentvolle ploeg. Dus schakelden we over op een man-to-man--verdediging. Het punt was dat zij dat vervolgens ook deden. En toen werd het rommelig, wat in het tweede kwart ontaardde in een ordinaire vechtpartij."

De directe aanleiding vormde een vermeende elleboogstoot van Stars-speelster Sandra Bakker was, waarbij overigens geen opzet in het spel was. "Dat je dan even boos wordt is niet erg. Maar Sandra werd aan alle kanten belaagd, ze werd echt met de vuist geslagen", vertelt Brugman. "Vervolgens strafte de scheidsrechter ondermaats. Maar weglopen konden we niet, want de consequenties voor het staken van een wedstrijd kunnen groot zijn, zoals een boete van de bond."

De moraal bij de Westlandse dames was zo laag dat slechts vijf speelsters bereid waren de wedstrijd uit te spelen. Brugman posteerde hen in het veld en gaf hen de opdracht een niet al te felle verdediging op te zetten, in een laatste poging de lieve vrede te bewaren. "Wonder boven wonder kwamen we in het derde kwart terug tot gelijke hoogte", zag Brugman. "Maar in de slotfase gooiden zij er een paar rare ballen in, waardoor we uiteindelijk toch verloren."

Voor de return verwacht hij de ploeg zeker de baas te kunnen. "Op basis van techniek en inzicht zijn wij de betere ploeg. Maar zij waren vanaf minuut één feller, hadden daardoor ook meer rebounds. We hebben ons laten intimideren en misschien provoceren. Thuis moeten we in elk geval twee scheidsrechters hebben die durven optreden. Hadden we vandaag zo'n scheids gehad dan hadden zes speelsters van de tegenstander het eindsignaal niet gehaald."

Komende zaterdag speelt Sonneveld Voogd Stars Dames 1 om 14.15u thuis tegen F.F.F. uit Hendrik- Ido Ambacht, de nummer twee in de poule. De return tegen Divine is op 25 maart om 12.15u.