Westland Stars

Shoot for the Stars

Stars MU16 spelen matige wedstrijd, maar winnen wel

Zaterdag 11 februari moesten de Westland Stars MU16 thuis spelen tegen Forwodians MU16. Een team waar we in het seizoen 2010-2011 nog veel moeite mee hadden.

Vanaf het begin was duidelijk dat de Stars met moeite op gang kwamen. De eerste punten waren dan ook voor de Forwodians. De Stars scoorden pas in de vijfde minuut uit een vrije worp van Salomat. De vorige keer dat het enige punt op naam van Salomat stond tegen een tegenstander in oranje shirtjes, stonden we uiteindelijk met rust 1-31 achter. Gelukkig zorgde Emmelie van de MU14 voor de vonk die we nodig hadden. Met een prima invalbeurt, vier punten en een strakke defense kreeg de blondine de machine van de Stars aan de praat, zodat ook de rest feller ging spelen en meer de basket op ging zoeken. Na het eerste kwart was de stand 13-9 in het voordeel van de Stars, ondanks het relatief zwakke spel.

In het tweede kwart was het opnieuw zoeken. Zoeken naar elkaar, zoeken naar een manier om de screens van de Forwodians op de kop tegen te gaan, zoeken naar een manier om de helpside defense sluitend te krijgen en zoeken naar de basket. Deze keer waren het Salomat en Stephanie die beiden met vier punten voor de vonk zorgden. Ze werden daarbij geholpen door een bikkelhard verdedigende Janet, die vanaf de middellijn zorgde voor veel chaos in de aanval van de Forwodians. Ook Hibo en invaller Rosalie uit de MU14 wisten knap te scoren dit kwart. Verdedigend was het echter nog te weinig wat de Stars lieten zien. Er kon vanaf de kop vrij makkelijk ingesneden worden, de helpside stond nog niet optimaal en daardoor kwamen de Forwodians er een aantal keren knap doorheen. Desondanks wonnen de Stars het kwart met 12-11, waardoor de ruststand op 25-20 kwam. Het positieve was vooral dat we voor de scores niet van één speelster afhankelijk waren. Voor rust scoorden Salomat (5 pt), Emmelie (4 pt), Anysa (4 pt), Naomi (4 pt), Stephanie (4 pt) en Hibo en Rosalie (beiden 2 pt). Als team dwongen we die voorsprong af, zoals we verdedigend altijd doen, maar deze keer ook aanvallend.

We stonden voor, we controleerden de wedstrijd, maar we speelden nog niet ons sterkste spel. Op zich is dat een goed teken, slecht spelen en alsnog de wedstrijd leiden. In het derde kwart ging het echter een stuk beter, mede dankzij de acht punten op rij van Naomi in de eerste vier minuten. Ook Anysa begon zich steeds meer te roeren in de bucket. Vanuit de verdediging kregen we beter grip op het aanvalspatroon van de Forwodians, die constant hetzelfde spelletje liepen. Het kwart werd dan ook gewonnen met 13-5, waardoor de marge op 38-23 kwam. Controleren en uitspelen, dus.

De Stars hadden echter andere plannen. Niks controleren en uitspelen. Gas er op en gaan. In de verdediging werd een tandje bij geschakeld, de fastbreak werd goed gelopen en de basket werd steeds makkelijker gevonden. Mentaal hadden de Forwodians duidelijk al opgegeven en dus kregen de Stars vrij spel. Weer was Naomi met 11 punten dit kwart sterk aanwezig. Ook Stephanie haalde een record door 4 uit 4 vrije worpen raak te schieten, totdat de coach van de tegenstander zonodig een technische fout moest halen en Stephanie op 4 uit 6 kwam. Desondanks een teken van grote vooruitgang. In het vierde kwart denderden we over de moegestreden Forwodians heen met 20-11, waardoor de wedstrijd werd gewonnen met 59-36. Een knappe prestatie, die we als heel team hebben neergezet. Matig spelen, maar wel blijven knokken en vooral niet opgeven. Ons niet laten afleiden door wat er rond het veld gebeurde en 100% concentratie op het eigen spel. En natuurlijk de kniebeschermers van de hardwerkende Sally. Dit is een welverdiende overwinning!

Tot slot willen we nog even de coaches van de tegenstander bedanken. Zij waren de hele wedstrijd bezig met het opleiden van onze scheidsrechters. Constant werden de scheidsrechters vanaf de bank van Forwodians gewezen op loopovertredingen, fouten en spelregelinterpretatie. De coaches van Forwodians namen de ontwikkeling en feedback richting de scheidsrechter zo serieus, dat ze vanaf minuut één besloten om niet meer hun eigen team te coachen. Voor hun draaide het om de scheidsrechters. Die verdienden de kennis, expertise en aandacht in hun ogen meer dan hun eigen jeugdteam.

Natuurlijk hadden beide teams te maken met de onervarenheid van de scheidsrechters - die het overigens uitstekend deden voor een eerste wedstrijd - maar het waren de Forwodians die het tot taak zagen de scheidsrechters van de Stars op te leiden. Dusdanig zelfs, dat na de wedstrijd protest werd aangetekend tegen de scheidsrechters. Zo hoort dat, bij nieuwe scheidsrechters en als je de hele wedstrijd geen seconde energie in je eigen team hebt gestoken. De foutenlast 21-15 (met rust 11-3) in het nadeel van de Stars is natuurlijk ook een schande als je coach van Forwodians bent. Dan wil je daar wat voor terug zien in de vorm van een aantekening op de sheet, natuurlijk. Je team niet coachen vanwege constant focussen op de scheidsrechters, de foutenlast en calls desondanks mee hebben en dan toch protest aantekenen, om vervolgens met 59-36 te verliezen. Dat zal de jeugdopleiding van de Forwodians goed doen.

Afijn, de Westland Stars MU16 winnen hun derde wedstrijd in deze poule en verstevigen daarmee hun derde plek. Het doel, een top 3 notering in deze competitie, is dus nog volledig in eigen hand. En gezien het knokken, werken, zweten en zwoegen wat we daar elke wedstrijd voor doen, zorgt dat voor een hele trotse coach!

Stats:
Naomi: 23 punten, 1 uit 7 vw, 3 fout
Salomat: 9 punten, 1 uit 2 vw, 3 fout
Anysa: 7 punten, 1 uit 4 vw, 5 fout
Stephanie: 6 punten, 4 uit 6 vw, 3 fout
Emmelie: 5 punten, 1 uit 2 vw, 1 fout
Hibo: 4 punten, 0 uit 4 vw, 4 fout
Rosalie: 3 punten, 1 uit 2 vw, 0 fout
Janet: 2 punten, 0 uit 0 vw, 2 fout
Sally: 0 punten, 0 uit 0 vw, 0 fout
Gabriëlla: 0 punten, 0 uit 0 vw, 0 fout