Westland Stars

Shoot for the Stars

U22 zet zegereeks voort dankzij winst op Cady '73

U22 heeft zaterdag een felbevochten zege geboekt op Cady '73 uit Capelle aan den IJssel. In eigen huis werd het 66-61.

U22 heeft tot nu toe alle wedstrijden gewonnen en gaat daardoor aan kop in de tweede rayonklasse. Eerder werd thuis al gewonnen van BV Voorne; uit werd Goba (Gorinchem) en BV Juventus (Schiedam) de das omgedaan. Een mooie prestatie, temeer omdat het team sinds de winterstop in de Herenpoule speelt in plaats van tegen U22-ploegen.

Volgens coach Marvin Cossee, die al enkele seizoenen aan het roer staat bij de Westlanders, is die overstap meer dan terecht. "In de U22-categorie was de tegenstand simpelweg te zwak. We wonnen alle wedstrijden met gemak en op die manier leer je weinig. We willen echt groeien en in deze klasse zetten we veel spannender wedstrijden neer. We worden elk weekend weer uitgedaagd."

Tegen Cady '73 moesten de Stars van ver komen om de winst binnen te slepen. Hoewel de talentvolle ploeg met rust ongeveer tien punten voorstond, verzuimden de basketballers om echt afstand te nemen van de Capelse mannen. Daardoor kwam de tegenstander in het derde kwart terug in de wedstrijd en werd pas in het laatste kwart de winnaar aangewezen. Hoewel dit voor spanning zorgde, had coach Cossee het liever anders gezien.

"Ik denk dat we in de eerste helft onder ons niveau hebben gespeeld. Ons schotpercentage lag op minder dan 20%. We moesten bovendien onze verdediging aanpassen naar een zone, omdat we in foutenlast kwamen. We hebben een aantal geblesseerden, dus konden we niet te vaak wisselen. Gelukkig is dit team genoeg uitgebalanceerd om dergelijke nadelen als team op te vangen."

Hoewel het bij aanvang van het vierde kwart even billenknijpen was voor de Stars, lukte het de ploeg, met de steun van het publiek, om het initiatief over te nemen. Met hard werken en vooral het veelvuldig rondspelen van de bal werd de winst binnengesleept. "We raakten niet in paniek", zei Cossee. "Een paar wedstrijden eerder hadden we misschien nog gedacht: 'Dit kunnen we verliezen'. Maar nu losten we het volwassen op. Als we ook wedstrijden waarin we minder goed spelen winnen, zoals deze, denk ik dat we goed meedoen voor een hoge eindklassering."

Om ├ęcht kans te maken op het kampioenschap worden de komende wedstrijden cruciaal. De ploeg speelt komende zaterdag uit tegen Lokomotief, misschien wel de sterkste tegenstander uit de poule. De week daarop treedt Stars aan tegen BV Voorne, waarvan thuis nipt werd 82-80 gewonnen (82- 80). Cossee: "Dat worden zware wedstrijden, maar we zijn een eenheid. De chemie is er. We zijn gretiger dan ooit."