Westland Stars

Shoot for the Stars

Stars MU16 verliezen nipt van fysieke zone Grasshoppers

Wedstrijden tussen Westland Stars MU16 en Grasshoppers MU16.3 zijn altijd fysiek, altijd vol emotie en altijd spannend. Dat was ook zaterdag 17 maart het geval. Voor de vierde keer dit seizoen trokken de Stars echter aan het korte eind. Er werd verloren met 29-33.

Stars eerste helft onhoudbaar

Geconcentreerd en fanatiek knalden de Stars uit de startblokken. In de eerste twee kwarten was er voor Grasshoppers geen houden aan. Aan alle kanten sneden de Stars door de verdediging van de lange Katwijkse meiden, waarbij er eveneens vaak slim naar de kop van de bucket gepasst werd voor het vrije schot. Verdedigend hadden de Stars hun huis potdicht. Door guards Sally, Salomat en Janet werd fel gejaagd op de bal. Door de druk maakten de Grasshoppers vaak slechte passes, die weer opgevangen werden door Hibo, invalster Maaike en Naomi. Tot aan de rust kwam Katwijk er nauwelijks aan te pas, waardoor de Stars een voorsprong opbouwden van 19-6.

Lastige zone
Dit betekende echter nog niks. Vlak voor rust waren de Grasshoppers overgestapt op een zone. Zij moesten wel, want ze werden aan alle kanten voorbij gelopen door de snelle Stars. Met de zone kwam het snelle spel nagenoeg tot stilstand. In de tweede helft waren de Stars minutenlang op zoek naar gaten in de fysieke zone van Grasshoppers, die het veld heel klein maakten. Daardoor kwamen insnijdende Westlanders veel grote lichamen tegen als we de bal wel een keer de bucket in kregen.

Een 0-15 run
Uit de rebounds en steals liep Katwijk de eerste acht minuten van het derde kwart fastbreak na fastbreak. Ze konden door de moeite die de Stars hadden met de zone en de snelle uitbraken vrij makkelijk uitlopen met een 0-15 run. Het was te danken aan het jagen van invalster Maaike, die nog weinig minuten had gemaakt tot dat moment, dat de losgeslagen Katwijkers beteugeld konden worden. Door snel druk op de bal te zetten, wist Maaike de fastbreakmachine van de Grasshoppers bijna eigenhandig af te remmen. Hierdoor konden de Stars even adem halen en de grip op de wedstrijd weer naar zich toetrekken. Het derde kwart eindigde met een mooie lay-up plus bonus van Naomi, iets waar deze week speciaal op getraind was.

Puzzelen met de zone
Mede door de lange run van de Grasshoppers was de stand begin vierde kwart 24-26. Dankzij de verdediging van Maaike en het steeds meer snappen van hoe de zone werkte in de aanval werd de wedstrijd de laatste tien minuten weer spannend. Het scoren ging vrijwel om en om, maar niet hard. Aan beide kanten was de verdediging geconcentreerd en fysiek hard. Beide teams hadden moeite om tot scoren te komen. Echter, de zone van Katwijk was een te moeilijke puzzel voor de Stars om op te lossen. Daarvoor is meer ervaring en meer training en uitleg nodig dan wat mogelijk was binnen de wedstrijd. De meiden paste zich fantastisch aan, lieten zich in het derde kwart niet mentaal breken en deden alles wat mogelijk was om de code te kraken in de aanval.

Knappe prestatie
De verdediging was bloedfanatiek, waardoor we de Grasshoppers op slechts 33 punten hielden. Helaas kostte het teveel moeite om zelf tot scoren te komen, waardoor Katwijk alsnog met de 29-33 winst naar huis ging. Maar reken maar dat ze opgelucht waren. Het waren hele dure punten voor Katwijk en de Westlanders hebben opnieuw hun huid duur verkocht. Een wedstrijd waarbij de winst niet zat in de uitslag, maar in de lessen en in het spel. We hebben geknokt voor elkaar, we hebben wederom klap na klap na beuk na beuk opgezocht om punten te forceren en onszelf opgeofferd voor het team. Dit verlies is geen schande en het spel is iets om trots op te zijn. Dit nemen we mee naar de laatste zes wedstrijden, waarin we gaan strijden voor de derde plek en dus het officiƫle kampioenschap door de dispensatiespeelsters bij Grasshoppers MU16.3 en Cobranova. En dat zal nog knap lastig worden, maar met deze meiden durft deze coach het wel aan.

Maaike, wederom bedankt voor een uitstekende invalbeurt! En Stephanie: snel herstellen van de enkelblessure, want we hebben je hard nodig!

Naomi: 13 punten, 3 uit 9 vrije worpen, 3 fout
Anysa: 10 punten, 0 uit 0 vrije worpen, 3 fout
Sally: 4 punten, 0 uit 0 vrije worpen, 2 fout
Hibo: 2 punten, 0 uit 0 vrije worpen, 3 fout
Janet: 0 punten, 0 uit 0 vrije worpen, 1 fout
Salomat: 0 punten, 0 uit 0 vrije worpen, 3 fout
Maaike: 0 punten, 0 uit 0 vrije worpen, 1 fout