Westland Stars

Shoot for the Stars

MU16.1 speelt slecht, maar wint in slotseconden

MU16.1 heeft zaterdag gewonnen van River Trotters: 45-47. De ploeg staat daardoor nu gedeeld eerste met DAS (eerste op basis van doelsaldo). Er is nog geen kampioen - het is helaas nog onduidelijk of er een beslissingswedstrjid wordt gespeeld.

Het 1e team 'meisjes onder 16 jaar' van het samenwerkingsverband tussen de Westland Stars en de Green Eagles heeft in haar laatste competitieduel een zeer matige wedstrijd gespeeld. Vorige week was er van dezelfde tegenstander in dezelfde zaal nog ruim (15 punten verschil) gewonnen. Er waren nu wel een aantal excuses te bedenken. Zo moesten de meiden met slechts 6 speelsters aantreden omdat spelverdeelster Lone Brandon op de training door haar enkel was gegaan en spelen om 11 uur in de ochtend heeft niet echt de voorkeur van de samenwerkingsmeiden.

De opening van de wedstrijd was nog geruststellend. Er werd niet snel tegen een foutenlast opgelopen en de 'Green Stars' ploeg nam een 2-6 voorsprong. Misschien uit angst voor persoonlijke fouten werd er in de verdediging niet erg fanatiek gespeeld en River Trotters profiteerde. Bij 10-6 was er alle reden voor coach Kees Brugman om zijn 1e time out te nemen. De afspraken werden aangescherpt en na het eindsignaal van het 1e kwart was de stand weer gelijk (12-12).

Met Danica Iqnjatovic in de ploeg, voor de overigens goed spelende Nienke Deurwaarder, begonnen de gasten ook de 2e helft voorvarend en ze liepen uit tot 12-18. Wie dacht dat de meiden toen door zouden zetten kwam bedrogen uit. Een driepunter van River Trotter "Evianne van Toor" deed de ploeg weer verkrampen en ook de conditie van de meiden leek nu al te wensen over te laten. Bij het rustsignaal waren er nog 3 punten over van de voorsprong (20-23)

Het 3e kwart verliep desastreus voor de bezoekers. Na 22-25 volgde er een 9-0 run voor de dames uit Hardinxveld-Giessendam en in de 6e minuut moest het tij weer met een time out worden gekeerd. Een driepunter van Gabriƫla Uitterlinden leek het sein voor herstel maar helaas werd hierna weer de ene na de ander bal ingeleverd bij de gretig spelende River Trotters. In minuut 8, bij een 37-28 achterstand, nam coach Brugman alweer zijn volgende time out om de meiden te vragen wat er nu eigenlijk aan de hand was. Weer werden de passafspraken gemaakt en warempel was de achterstand bij het ingaan van de laatste 10 minuten terug gebracht tot 37-32.

In het begin van de laatste 10 minuten leek niets er op dat de Green Starsploeg  nog aan het langste eind zou trekken. De halverwege het 3e kwart neer gezette zoneverdediging werd weggespeeld met een 2e driepunter van Evianne van Toor en met nog dik 4 minuten te spelen was de achterstand 43-36. Op dit moment nam de River Trotters coach een, voor hem achteraf nadelige, time out. De Starsploeg greep hierin naar haar laatste kans. Hoewel de meiden een vermoeide indruk maakten werd er weer een man to man verdediging afgesproken. Bij 43-39 draaiden 2 vrije worpen van tegenstander Lisa Maye Blokland, voor haar onfortuinlijk, uit de ring waarna Eva Kerkhoven wel doeltreffend was met acties naar het bord om zodoende 1 minuut voor tijd de gelijkmaker te noteren. In de laatste minuut was er zelfs een voorsprong door een score van Josje Ruinard. Met nog 15 seconden te spelen maakte dezelfde Ruinard een fout in de verdediging waardoor haar tegenstander een vrije lay up kon maken (45-45). Kees Brugman nam direct een time out om de bal hierna naar aanvalshelft te verplaatsen en afspraken te maken voor de laatste aanval. Met nog 5 seconden op de klok werd Josje Ruinard geheel vrijgespeeld onder de basket en daar maakte ze haar eerdere fout goed (45-47). Nog was het niet afgelopen want nu was het de beurt aan de coach van River Trotters om een time out te nemen en de bal voor de laatste seconden te verplaatsen naar de helft van de bezoekers. Een laatste felle verdediging van de Green Stars liet thuisploeg echter niet meer tot een schot komen en zo werden de wedstrijdpunten voor de poorten van de hel weggesleept.

Een, misschien wel onterechte, overwinning voor de ploeg uit het Westland/Maassluis waarin naast Nienke Deurwaarder eigenlijk alleen Anysa Moelker haar normale niveau haalde. Toch kwam Eva Kerkhoven in deze wedstrijd nog tot 20 punten terwijl ook machtwinner Josje Ruinard weer ruim in de dubbele cijfers scoorde (17 punten). De competitie is afgesloten met een gedeelde 1e plaats samen met DAS Delft. Het doelsaldo van de combinatieploeg is echter veel beter maar vreemd genoeg is het nog onduidelijk of er nog een, gebruikelijke, kampioenswedstrijd moet worden gespeeld.